Новата технология за сондиране на метан от въглища може да помогне за решаването на проблемите със замърсяването в Китай

Н

Нова технология за ускоряване на алтернативни решения

Чрез дегазация на китайските въглищни мини, много от експлозиите на газ в китайските въглищни мини могат да бъдат намалени. Метанът от въглищни пластове всъщност е метан газ, присъстващ във въглищните пластове. Това е газът, който застрашава живота на миньорите, работещи в подземни мини. Китай емитира 6 милиарда кубически фута газ метан годишно от своите мини. Метанният газ се изпуска в атмосферата от работещи мини, изоставени мини и през изпускателната система на мините, което води до емисии на парникови газове. Чрез освобождаването на метана, задържан в необработени въглищни пластове, той може вместо това да бъде уловен и използван като източник на енергия.

“В света има около 800 басейна с въглища в тях”, обясни д-р Дейвид Маркиони, който също беше интервюиран в част първа на този доклад. “Вероятно все още има само около 30 или 40 зони за производство на метан от въглища.” Изтъкнатият геолог от метан от въглищни слоеве (CBM), който също контролира проучването на CBM от Pacific Asia China Energy (TSX: PCE) в Китай, добави: „Не всички са били разглеждани, но много от тях са . ” Новата технология за сондиране на CBM, която Китай откровено иска през последните четири години, може да помогне за разрешаването на част от проблемите със замърсяването и смъртността на мините.

Президентът на Китайската компания за обединени метални въглища (CUCMB) Сун Маоюан вярва, че разширяването на китайската индустрия на метан с въглища може да помогне за намаляване на високата честота на аварии с въглищни мини. Сън каза: “Развитието на този ресурс има голямо стратегическо значение за Китай, тъй като може да помогне за намаляване на нарастващата разлика в предлагането и търсенето на енергия, като същевременно намали замърсяването на околната среда в страната.” Според Американската администрация за енергийна информация общото потребление на природен газ в Китай се очаква да нарасне със среден годишен темп от 7,8%, от 1,2 трилиона кубически фута през 2002 г. до 6,5 трилиона кубически фута през 2025 г. – скок от над 500 процента. Всеки наличен метод, включително разработването на CBM, ще бъде необходим, за да се постигне тази прогноза.

Информационната агенция Синхуа обяви през март 2002 г., че си партнира с канадска изпълнителна агенция за подпомагане развитието на ресурсите на CBM на Китай. Канадската група включваше изследователския съвет на Канада в Алберта, Canada Computer Modeling Group Ltd и Sproule International. Проектът има за цел ефективно да експлоатира метановия газ от въглищните пластове, използвайки съвременната технология на Канада. 19-тата концесия на CBM, предоставена от China United Coalbed Methane Co (CUCMB), беше обявена през март 2004 г. чрез съобщение за новини, издадено от посолството на Китайската народна република в Ню Йорк. Концесията за CMB от 150,8 квадратни километра е оценила запасите на газ от 30 милиарда кубически метра. Забележителното беше това споменаване далеч в прессъобщението: „Според подписания договор с CUCBM, китайско-американската енергетика, специализирана в проучването, разработването и производството на ресурси от метан от въглища, ще представи своята модерна технология за хоризонтални кладенци за пилот развитие в Китай.

Китай е нетърпелив да използва ресурсите си, да намали стандартите си за замърсяване и да намали броя на загиналите в мините. Технологиите обаче са това, което ще превърне Китай в статут на основна суперсила преди 2050 г. CUCBM получи „благоприятна политика“, която често не се присъжда при работа с чуждестранни инвеститори. Такива включват намаляване на данъците, освобождаване от мита и независимост при инвестициите и същото за решенията им за внос и износ. С други думи, ценообразуване на свободен пазар. Китай се нуждае от енергия и ще премести планини, за да я получи. Китай също развива отношенията си с Канада. След САЩ Китай е най-големият търговски партньор на Канада. В края на януари 2005 г. най-голямата търговска мисия, водена от министър на търговията, се проведе в Шанхай, Пекин и Хонконг между канадски и китайски компании с участието на над 370 канадски делегати от 279 компании. Повече от 100 споразумения бяха подписани между водещите компании на тези страни. Китай е гладен за канадските технологии, докато Канада е нетърпелива да засили връзките си със следващата голяма суперсила в света.

Д-р Маркиони, който е и директор на Pacific Asia China Energy (PACE), категорично подкрепи отношенията на компанията си с CUCBM: „Те са ваши партньори, така че е в тяхна полза да се уверим, че нещата се случват. Те ни помагат в преговорите с провинциалните бюра за въглища. ” Но PACE пренася проекта през първоначалното проучване. Какво предлага CUCBM на масата за техния дял? Маркиони отвърна на удара: „Имаме достъп до доста изобилие от данни за проучване на въглища, преди дори да започнем сондажите. Това беше предоставено от регионалната група за въглища. CUCMB подпомагаше и подпомагаше преговорите. Къде може да се очаква намесата на правителството?“ Това е, че работата на комисията да свърши проекта “, обясни Маркиони.” Това е едно от предимствата да има CUCBM като партньор, защото те имат собствен интерес от него. Тези хора са бюрократи в организацията в рамките на правителството. Успехът на нашия проект би им светнал много добре, защото те са част от комисията и част от операцията. “

Към днешна дата PACE получи две отстъпки за CBM от CUCMB. Една от тези отстъпки е около половината от размера на Род Айлънд. Sproule International, която беше част от първоначалната канадска изпълнителна група, която си партнира с CUCBM през 2002 г., направи преглед на концесията на PACE за 970 квадратни километра в имота на Boatian-Qingshan в провинция Гуейджоу в Китай. За тези, които не са запознати с Китай, понякога го наричат ​​„Домът на въглищата в Южен Китай“, а регионът е вторият по големина производител на въглища в Китай. Известният изследователски екип на Sproule, сред водещите канадски специалисти по оценка на проектите за метан от въглищни пластове, публикува независим технически доклад, в който обявява, че концесията може да съдържа до 11,2 трилиона кубически фута газ. „Най-вероятният сценарий“ би бил производственият капацитет до малко повече от 5,2 трилиона кубически фута. За сравнение, други концесионни блокове за CBM, които ние разгледахме, обявиха ресурсите за газ от CBM от порядъка на 30 милиарда до 150 милиарда кубически фута.

Други канадски компании за проучване на CBM също са получили концесии CUCBM. Корпорацията за развитие на Верона (TSX: VDC) тръгна по стъпките на Pacific Asia China Energy в края на ноември 2005 г., когато CUCBM възложи на компанията 23-та концесия. Концесията на Верона от 1015 квадратни километра в северната част на Шилу може да съдържа около 150 милиарда кубически метра газ. По-рано този месец CUCBM подписа договор за споделяне на продукцията с Ivana Ventures Inc (TSX: ANA) в Суджоу от провинция Анхуей в Източна Китай. Целта на Ивана е да потвърди китайските прогнози за повече от 3,3 трилиона кубически фута газ за концесията от 856 квадратни километра.

Технологията на MDC Dymaxion отваря врати

Защо преференциалното третиране за Тихоокеанска Азия China Energy? Вярно е, че това е първата канадска публично търгувана компания, получила концесия за CBM. Сега те имат две. Може би тези ценни отстъпки за CBM може да имат нещо общо с неотдавнашното съобщение на ПАСЕ за съвместно предприятие с Mitchell Drilling Contractors (MDC) от Австралия. Всички компании, които желаят да използват собствената технология за сондиране на MDC в Китай, трябва да се договорят с компанията за съвместни предприятия MDC-PACE. Съобщение за съобщения на 6 февруари, издадено от Pacific Asia China Energy, обявено,

Компанията Joint Venture ще има ексклузивния лиценз за използване на собствената система за сондажи Dymaxion на Mitchell в Китай. Dymaxion е уникална и високоефективна техника за пробиване на повърхността към шева, която компанията е използвала от началото на 2000 г. Към днешна дата над 200 сондажа Dymaxion са пробити по проекти за CBM.

Какво прави Mitchell Drilling специален? „Те са разработили нещата възможно най-просто, възможно най-евтино, възможно най-ефективно“, посочи д-р Маркиони. “Те правят нещата вероятно на половин цена от това, което може да струва в Алберта. Те са разработили някои уникални подходи за това как пробиват кладенците си.” Тъй като държат всичко на светло, всичко е просто. „Ефективни, по-евтини, по-преносими – по-голямата част от работата им се извършват с монтирани на камиони платформи“, добави Маркиони. “Те имат по-малко хора на местата си за кладенци, главно поради малкото оборудване.”

Разгледахме Mitchell Drilling. Започната през 1969 г., когато основателят Питър Мичъл купува първата си сондажна платформа за $ 11 500 при продажба на обратно изкупуване, компанията се превръща в най-голямата частна сондажна компания в Австралия. Mitchell Drilling се занимава с проучване на полезни изкопаеми през 1971 г. През последните тридесет и седем години сондажната компания сключва договори с почти всяка голяма проучвателна компания, извършваща сондажи за запаси от нефт, уран, газ и въглища в ключовите минни щати на Австралия. С повече от 150 служители, включително някои от най-добрите инженери и геолози в Австралия, оттогава компанията се разширява извън Австралия. „Първоначално искахме да ги доведем да работят за нас“, каза ни Маркиони. „Колкото повече разговаряхме с тях, толкова повече те се интересуваха от Китай и колкото повече се вълнуваха от това.“ Не е лош партньор в страна, която прави много бизнес с Китай.

Защо геолозите на CBM са развълнувани от технологията за сондиране Dymaxion? Те имат един от най-високите нива на успех в този тип сондажи “, каза Стивън Хан, изпълнителен вицепрезидент на Pacific Asia China Energy.” Въпреки че има и други компании, които имат успешни техники за хоризонтално сондиране, те предоставят услуга по-успешна и значително по-ниска цена. “Докато хоризонталното сондиране е естеството на звяра при сондирането на CBM, техниката на MDC Dyamxion от повърхност към шев (SIS) е различна, следователно и нейната патентована природа. Това е нова комбинация от нефтени полета, граждански и минерални технологии за сондиране.

Повечето сондажи ще използват методи, които са (a) вертикално или хоризонтално под земята или (b) проникване на повърхността. Mitchell Drilling донесе малко и от двете. В Австралия, където въглищните пластове се намират на по-малки дълбочини, трябва да се създаде по-голямо налягане, за да се изведе газът от хоризонталните пластове. Хан каза: “Комбинацията от вертикални и хоризонтални сондажи позволява много по-ефективно извличане на вода от кладенци за CBM, докато увеличава дебита на газ от кладенците. Редица компании за въглища, газ и петрол са се насочили към Mitchell Drilling, включително BHP, Anglo Coal и петролната компания на Австралия. MDC е пробил повече сондажни кладенци от всяка друга австралийска компания.

Това беше брак между равни за PACE и MDC. ПАСЕ се нуждаеше от сондажна компания, но ПАСЕ беше изградила силна мрежа от отношения в Китай. Докато MDC ще бъде използван за пробиване на голям брой кладенци по проекта на компанията в Гуйджоу, и двамата видяха нов източник на приходи. „И двамата се възползваме от нашите връзки, мрежа и възможността да използваме тези усъвършенствани проекти за по-кратък период от време.“ Хан смята, че приходите могат да се вливат в съвместното предприятие PACE-MDC до края на 2006 г. Кога тези приходи ще станат значителни? „Първоначално те биха били донякъде незначителни, но трябва да се разрастват бързо от две страни“, обясни Хан. “Приходите ще идват от външни компании, които търсят ресурси, и от собствените сондажни дейности на ПАСЕ в Китай.”

Колко скоро Хан вярва, че ПАСЕ ще се нуждае от услугите на съвместното предприятие MDC-PACE? „Имаме планове да преместим проекта Гуйджоу в пилотно производство през 2007 г.“, отговори той. „Можем да активизираме тази програма въз основа на резултатите от нашата производствена програма за тестови отвори през тази година.“

ПАСЕ обяви по-рано този месец, че скоро трябва да започне сондажи. Доктор Маркиони доволен ли е от дебелината на въглищните пластове в първия имот, който компанията планира да пробие? “Много много”, отговори той мигновено. “На дълбочините, които разглеждаме в момента, геоложката структура е сравнително неусложнена. Предимството, което имаме тук, е зрелостта на тези въглища, означава, че съдържанието на газ е доста високо според повечето стандарти, на относително малки дълбочини. В момента нашият план е да се опитаме да експлоатираме на относително малки дълбочини, до максимум 800 или 900 метра. Това ще ни даде много газ. Ще оптимизира шансовете ни да намерим пропускливост. “

АВТОРСКИ ПРАВА © 2007 от StockInterview, Inc. ВСИЧКИ ЗАПАЗЕНИ ПРАВА.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta