Ползи от използването на пропан-бутан (втечнен нефтен газ)

П

Втечненият нефтен газ (LPG) е естествено въглеводородно гориво, съставено от пропан и бутан. Разработен от д-р Уолтър през 1910 г., пропан-бутанът е незаменим компонент в много домакинства и моторни превозни средства. Това е идеално гориво за няколко приложения в дома, от битово централно отопление и готвене до огнени ефекти на пламъка в хола. ВНГ се използва и в автомобилната индустрия, където е известен като Автогаз и е третото най-широко използвано гориво за транспорт в света. ВНГ е признат за по-екологичен вариант на гориво, тъй като отделя по-малко въглероден диоксид от другите горива в селските райони. Освен това е по-евтин, по-екологичен избор на гориво и струва по-малко от масло на литър – около 50% по-евтино от бензина.

По-долу са дадени някои предимства на LPG:

 • Икономии на разходи за гориво – ВНГ намалява митото си два пъти през последните два бюджета
 • ВНГ е по-безопасен от дизела или бензина в превозните средства поради по-силни резервоари (при използване на одобрени монтажници)
 • Намалени нива на поддръжка в превозните средства (намаляват разходите за свещи, бутални пръстени и клапани)
 • Чисти емисии в превозните средства – по-екологични за използване на обществени места
 • Времето за използване може да бъде удължено в зависимост от размера на цилиндъра, което означава, че получавате повече за парите си
 • Рискът от пожар е значително намален с минимален шанс за изтичане на гориво
 • Няма проблеми със съхранението в сравнение с бензина
 • ВНГ е преносим – лесно може да се транспортира и съхранява
 • Без намаляване на производителността – мощностите не се променят в автомобилите
 • Екологичните предимства на LPG за превозните средства са безспорни
 • Резервоарите за пропан-бутан могат лесно да се сменят или превключват, когато са празни

Следователно втечненият нефт е универсална форма на енергия, която може да се използва за много приложения. За разлика от другите конвенционални изкопаеми горива, пропан-бутанът е не само по-евтин, но и по-чист и по-малко вреден за нашата околна среда. Тъй като цената на петрола в автомобилната индустрия продължава да расте, превръщането в LPG е разумно решение за физически лица и компании с автопарки. Много хора вече са се сменили и последните оценки показват, че в Европа има около четири милиона автомобила, използващи LPG като алтернатива на петрола.

В домакинствата LPG е не само гъвкав вариант, но и безопасно гориво за използване с тесен диапазон на запалимост. Удобството също играе роля, тъй като резервоарите за втечнен нефтен газ могат да се използват за съхранение на горивото и те лесно могат да се зареждат, когато газта изтече. По този начин втечненият нефтен газ има много значителни екологични и финансови ползи.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta