Вазелин – приятел или враг?

В

Изглежда, че ни е пробито в главите, че вазелинът е овлажнител, защо иначе бихме се радвали да го задушим на деликатните си устни. Вазелинът има приложение и в други области, например действа като бариера за вашата кожа при температури на замръзване и добре, може да се използва в множество ситуации, когато човек може да се нуждае от смазка, но като цяло не помага на кожите подмладяване.

Когато бях млад, мислех, че „вазелин“ и вазелин са различни неща. Веднъж чух някой да казва, че вазелинът е направен от китова мазнина и това ме накара да се свия и с отвращение да избърша покритите си устни с ръкава си. Но след като разбрах, че моят калай с „вазелин“ всъщност е същите неща във вана в шкафа за баня, веднага облекчих нанесено свежо палто на устните си. Това предизвика допълнително объркване. Като се има предвид, че „бензинът“ беше в името, помислих, че следователно трябва да душа бензин по цялата си уста и би трябвало да бъда малко по-предпазлив около открит пламък.

И все пак все още нямаше да изхвърля този калай. Виждате ли, става нещо като пристрастяване. Когато видите някой да отваря неудобния калай и да разтрива върха на пръста си с онова кръгово движение, което просто изглежда естествено, проверявате състоянието на собствените си устни и ако те биха могли да стоят малко по-хлъзгави, веднага започвате да търсите вашата твърде голяма чанта, за да я намерите. По принцип, да видиш как някой прилага вазелин върху устните си, е все едно да гледаш как някой се прозява – трябва да го подражаваш.

Колкото и да се радваме на приложението на тази смачка, никога не поставяме под съмнение защо устните ни остават сухи след изчерпването на тази плътна козина желе или е по-вероятно поглъщане. Със сигурност с количеството (онова, което съм нарекъл) „смазка за лице“, която нанасяме върху устните си на ден, те трябва да са толкова меки, че нанасянето на червило да е почти невъзможно, да се плъзга по курса по бузата ни. Допълнителни причини за изхвърлянето на калай се виждат в проучвания, които предполагат, че вазелинът (съставка в петролното желе) е свързан с рак на гърдата.

Сега знам, че в наши дни всичко изглежда ви причинява рак, но когато чуете „бензин“, използван за продажба на козметичен продукт, това със сигурност ви отблъсква. И ето го. Трябва да изхвърлим този калай или да го дадем на приятел, който има алтернативна употреба за него, и да заменим този вазелин с овлажнител с витамини А и Е в него. Или в краткосрочен план, напляскайте малко E45 по устните си преди лягане и гарантирам, че устните ви всъщност ще се почувстват меки, без да изглеждате сякаш току-що сте изпържили и сте забравили да избършете устата си.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta