Топ 10 причини Ториевата енергия трябва да замести урана и въглищата като крал на енергията

Т

Ториумът се използва от години във висококачествени обективи на камери и микровълнови фурни. С много други приложения ториумът вече е предопределен да бъде коронясан за крал като алтернативен източник на енергия. Въпреки че технически са ядрена енергия, свойствата на тория имат много предимства пред урана и въглищата. Ето ги “ТОП 10” причини Thorium Energy е най-големият алтернативен източник на енергия в света. Четири от първите десет са по най-важните причини. Безопасността и възможното оцеляване на човечеството.

  1. По-безопасно: Торият не произвежда плутоний, като по този начин значително намалява, ако не и елиминира риска от ядрено разпространение.
  2. По-безопасно: Торият не се нуждае от пръчки за ядрено гориво, които да изтрият цялата опасност от стопяване на ядрената енергия, както се вижда в Япония.
  3. По-безопасно: Торият има по-малко от 1% от ядрените отпадъци като уран – значително по-безопасен за съхранение.
  4. По-безопасно: Торият се използва за елиминиране на съществуващите купчини ядрени оръжия. Съединените щати и руските учени работят съвместно един с друг върху ториевата технология за намаляване на плутония в Русия.
  5. Енергия: Един тон торий може да произведе толкова енергия, колкото 200 тона уран или до 3 500 000 тона въглища. Тази невероятна прокламация, направена от Карло Рубия от Европейската организация за ядрени изследвания.
  6. Енергия: Торият може да бъде рециклиран, осигурявайки по-голяма енергийна ефективност от която и да е енергия в света.
  7. Изобилие: В земната кора има приблизително 3 до 4 пъти повече торий от урана.
  8. Цена: Ториевата технология ще спести милиарди долари от разходи за сигурност и транспорт. Сигурност тъй като ограничените ториеви отпадъци означават спестявания от инсталации за поддръжка и ядрени отпадъци. Транспорт тъй като разходите за гориво, застраховки и други свързани с тях разходи за превоз на ядрени отпадъци ще бъдат незначителни в сравнение с урана.
  9. Обезсолена вода: Отпадъците от торий могат да обезсолят солена вода, за да осигурят питейна вода. Това може да спаси живота в международен мащаб за страни, които имат недостиг на вода.
  10. Редкоземни метали: Някои ториеви находища съдържат ценни редки земни метали в себе си. Неодимът е един от най-разпространените от седемнадесетте известни редки земни метала. Съединените щати имат една от най-големите ториеви вени в света, която е богата на неодим.

Само един от седемнадесетте рядкоземни метала всъщност е рядък. Името, което описва тези елементи „редки земни метали“ е дадено преди повече от век. Тогава нямаше достатъчно технология за извличане на металите, така че се смяташе, че са рядкост и името остана.

Неодимът е може би най-важният от металите поради широкото му използване и последиците за националната сигурност. Помислете за следното: Неодимовите магнити са най-силните магнити в света и се използват в хибридни автомобили, самолетни генератори, вятърни турбини, слушалки, професионални високоговорители, очила за заварчик, крушки с нажежаема жичка, компютърни дискове, лазери, които излъчват инфрачервена светлина и др.

Ториева енергия в реактор за разтопена сол

Торийът се среща естествено като торий-232 или Th-232. Когато торият се разпадне, той абсорбира неутрони, което от своя страна кара Th-232 да произвежда U-233 – което е делене. Този процес на делене или разделяне на атомите освобождава дълбоки количества енергия. За да не се бърка с уран-235, който е изключително опасен, U-233, докато произвежда енергия, губи способността си да произвежда бомби. Ядреното разпространение е практически премахнато, което прави света по-безопасно място. MSR или реакторът за разтопена сол е комбинация от две соли в реактор за течен флуорид торий.

Съкращението за този високотехнически реактор е LFTR и се произнася „Lifter“. Въпреки че има и други ториеви реактори, LFTR се рекламира като най-безопасният и енергийно ефективен от всички тях – и с добра причина. Солта в LFTR позволява на реактора да работи при много високи температури, без да причинява налягане. Това означава, че няма експлозии като в енергийния завод на Фукушима в Япония. Ториевата енергия е най-големият алтернативен източник на енергия в света. Той възпроизвежда или рециклира енергия от първоначалния си източник, което прави урана и въглищата почти безполезни в сравнение с тях. С нива на енергийна ефективност от 200 до над 3 милиона пъти по-високи от урана и въглищата съответно, торият е вълната на нашето енергийно бъдеще.

Мислите ли, че това може да е причината Индия вече да е построила ториева централа за милиарди долари?

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta