Факти, които може да не знаете за отоплителната система на котела

Ф

Зимният сезон несъмнено е чудесно време за прекарване, наслаждавайки се на сняг навсякъде, но трябва да бъдем по-внимателни при това време, тъй като понякога става трудно да понасяме студ. В домовете студената вода е един от основните проблеми, с които може да се наложи да се сблъскате, ако отоплителната система на котела не работи правилно. Котлите загряват водата, като използват природен газ или електричество в зависимост от техния тип, а домакинствата получават топла вода в кухните и баните за лесно ежедневие, но не е толкова просто, колкото изглежда. Малката грешка в котелната система може да повлияе на целия процес и в резултат на това сметките за енергия също могат да бъдат увеличени. Освен това изтичането на газ е нещо, което може да доведе до разрушаване, тъй като в повечето случаи изтичането води до евакуация на въглероден окис, поради което хората могат да загубят живота си. Неотдавнашно проучване съобщи, че около 4000 души се отвеждат в болница всяка година само поради прекомерното изтичане на газ от котелната система. Познаването на всички тези фактори обаче не означава, че не трябва да инсталирате котелна система в дома си, защото малко грижи могат да ви позволят да се насладите на несравнимо удобство без загуба.

Котлите осигуряват ли топлина?

Лъчистата топлина се получава лесно от котли, които затоплят помещението по най-ефективния начин. Котелът позволява на домакинствата да настроят температурата на термостата на по-ниско ниво, тъй като евакуира лъчистата топлина, което прави помещението топло и уютно. Нещо повече, лъчистата топлина от котлите за кратко време затопля помещение, което може да спести разходи, тъй като термостатът няма да трябва да консумира висока енергия. Ако сте инсталирали система за парно отопление, пещта на котела ще загрява водата с помощта на мазутна горелка или газ, какъвто и тип да използвате. След нагряване водата се превръща в пара, която достига до конвектори или радиатори, като се движи през тръби и в резултат осигурява топлина на цялото помещение. Тъй като парата се охлажда след определен период от време и се кондензира обратно във водата, така системата изпраща тази вода обратно в котела, за да се нагрее отново.

Видни характеристики на отоплителната система на котела

Моделът на котела играе роля в неговата ефективност, тъй като функционалността на всеки котел зависи от неговото производство. Металната тръба се вентилира със стандартна ефективност, докато PVC тръбата се вентилира във високоефективен котел и радиацията също има различни видове, включително чугун, перка и первази. За лесна и удобна обработка са инсталирани предпазен клапан, манометър за ниво на водата и манометър. Честите котли, използвани в Обединеното кралство, се основават на природен газ, тъй като е по-евтин от други източници.

Плюсове за инсталиране на котел с природен газ

Разходите за гориво нарастват в наши дни, поради което повечето потребители предпочитат да инсталират котел с природен газ, който е относително по-евтин и осигурява топла вода и затопля помещението. Наличието на котел с природен газ означава по-малко притеснения, тъй като няма да се налага да проверявате нивата на гориво редовно, докато резервоар за съхранение също няма да е необходим за инсталиране на място за резервиране на доставките на газ. Освен това водата ще се нагрява по-бързо в сравнение с електричеството и това е едно от непреодолимите предимства на газовия котел. Освен това поддръжката на котела също е безпроблемна, но наемането на професионален инженер на котел може да бъде по-изгодно.

Защо поддръжката е жизненоважна?

Всяко оборудване или машина може да загуби своята ефективност, ако не се поддържа по ефективен начин, но котелните системи са по-податливи на дефекти, ако не се притеснявате да ремонтирате системата навреме. Праховите частици и ръждата в системата просто означават, че използвате мръсна вода, така че се опитвайте да почиствате тръбите и канала след всеки два до три месеца. За правилна поддръжка потребителите трябва да изключат захранването. Горещите и студени точки са признаци за неефективност на системата и ако проблемите не бъдат решени навреме, разходите могат да бъдат увеличени в крайна сметка, тъй като дефектните системи консумират повече енергия, което означава повече сметки, докато може да се наложи да смените котела поради забавяне на ремонта и поддръжката. Освен това, силно се препоръчва да се проверява системата за налягане след всеки кратък интервал от време, за да се избегнат всякакви големи неизправности. Циркулационната помпа трябва да се смазва често, тъй като тя е отговорна за преместването на водата в системата. Продължителността на живота на котлите зависи от неговата поддръжка, колкото по-добре инспектирате, толкова по-добра ще бъде ефективността на системата.

Инсталация

Процесът на инсталиране варира в случай на електрически и газови котелни системи. За газовите котли първоначалните стъпки могат да се окажат скъпи, ако в къщата няма налични газови закачки. Тръбопроводната система също е незаменима за него. Електрическите котли са сравнително лесни за инсталиране, но за безупречна инсталация на котел трябва да наемете експерт, тъй като електрическата и газовата инфраструктура имат някои сложности, които могат да бъдат разрешени само от квалифицирани техници.

Природният газ е по-екологичен

Газовите котли се считат за по-екологични, тъй като природният газ е чисто гориво, което не причинява опасни емисии като нефт или въглища и няма да има неприятни миризми. Експертите съобщават, че емисиите на парникови газове могат да бъдат намалени чрез инсталиране на котел на природен газ. Загрижеността за безопасността обаче дава основание да се предпочитат електрическите котли, тъй като домакинствата смятат, че поддръжката на газови котли е трудна задача. И двата вида котли имат свои уникални предимства и инсталирането зависи от вашия избор, тъй като газовите котли не само ще спестят разходите, но ще осигурят по-бързо отопление, докато котелът на базата на електричество увеличава разходите, но използването му е доста безопасно и дава спокойствие за домакинствата, тъй като няма да се тревожат за изтичането на газ. Накратко, когато инсталирате котел, опитайте се да вземете предвид съответните фактори за лесно решение.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta