Петролното желе е естествено средство за здравословна кожа?

П

Вазелинът е естествено средство за здравословна кожа? Ако вярвате на твърденията за реклама и маркетинг, може да мислите така. Ето фактите.

Вазелинът се получава от страничен продукт от процесите, използвани за превръщане на суровия нефт в бензин. Петролатумът е бял вазелин. Минералното масло е втечнената форма. Парафинът е восъчно състояние на съединението.

Всички съставки трябва да бъдат пречистени. Някои производители казват, че вазелинът им е „трикратно пречистен“. Вече няма патент за съединенията. Те изтекоха отдавна. Така че има много търговски марки и генерични продукти. Дали марките на магазините са пречистени или не, може да се предположи някой.

Технически суровият нефт е естествено вещество. Вазелинът или вазелинът се срещат естествено като страничен продукт от процеса, разработен от човека. Така че, това е нещо като сива зона. Няма закон срещу търговията с вазелин като естествено здравословно средство за защита на кожата. Термините нямат юридически определения.

Що се отнася до безопасността, докато съединенията се пречистват внимателно, не трябва да има остатъци от токсините, присъстващи в суровия нефт. От друга страна, някои дерматолози предупреждават срещу употребата на съединенията по няколко причини.

Първо, дериватите на минерални масла могат да запушат порите и да влошат акнето. Второ, съединенията остават запалими, което е категоричен риск за безопасността за деца, кърмачета и някои специалисти.

Трето, в прекомерни количества е известно, че вазелинът причинява преждевременно стареене на кожата. Четвърто, няма доказани ползи. Така че, наистина няма причина да го използвате.

Има много естествени съединения, които имат доказани ползи за овлажняване, стягане и заздравяване. Те могат да се използват за намаляване на бръчки, стрии, старчески петна и дефекти.

Маслото от шеа е един пример за естествено средство за здравословна кожа. Преди години не беше съставка, която обикновено се използва от козметичните компании в САЩ, въпреки че беше много популярна в Европа и Африка.

Започваме да виждаме повече компании да включват поне малко количество масло от ший в своите лосиони и хидратиращи почистващи препарати. Но включената сума може да е твърде малка, за да направи голяма разлика.

Маслото от жожоба е друго съединение, което се оказа полезно за намаляване на стрии и бръчки. Това е естествено средство за здравословна кожа, произхождащо от семената на растението жожоба, роден в Югозападна САЩ и части от Централна Америка.

Зехтинът, маслото от гроздови семки, маслото от авокадо, маслото от макадамия и дори обикновеното старо растително масло са полезни за подобряване на съдържанието на влага в кожата и осигуряване на защита срещу елементите. Екстрактите от витамин Е, коензим Q10 и уакаме водорасли са с доказани ползи за намаляване на бръчките, предотвратяване на старчески петна и подобряване на стегнатостта на кожата.

Както можете да видите, най-добрите решения са хранителните вещества или растителните екстракти. Някои компании признават важността на включването на само най-безопасните съставки в своята козметика. Други се придържат към вазелин.

Доброто естествено средство за здравословна кожа може да забави и обърне видимите признаци на стареене. Защо да изберете нещо, което може да ви състари преждевременно, когато са налични по-добри решения?

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta