Подземната газификация на въглища си струва да научите повече

П

Нарастващите цени на газа са постоянен източник на безпокойство за всички през последните години. Колкото и пари да правят, никой не иска да плаща много, за да вкара бензин в колата си, особено сега, когато много хора остават без работа. За съжаление доплащането на помпата изглежда неизбежно, тъй като обикновеният човек разчита на бензин в ежедневието си. Независимо дали имат работа, която да посещават всеки ден, или я търсят, повечето хора не могат просто да откажат да платят високите цени на бензина. Този сценарий обаче вероятно ще се промени в бъдеще, благодарение на малко известната технология, наречена подземна газификация на въглища.

Като се има предвид способността му да променя начина, по който задвижваме автомобилите си, заедно с ефекта му върху нашите джобни книги, изненадващо е, че все повече хора не знаят за подземната газификация на въглищата. Той носи допълнителния бонус за намаляване на емисиите и премахване на необходимостта от копаене, което би трябвало да се хареса на всички в свят, който „отива в зелено“. Въпреки че най-важните аспекти на подземната газификация на въглищата се отнасят до спестяване на пари и нашата планета, някои познания за това как работи процесът са полезни, когато става въпрос за популяризиране на тази кауза.

Подземната газификация на въглища се възползва от богатите ни природни ресурси, като същевременно използва интелигентно технологията. За да започне процесът, се пробиват две кладенци точно над мястото, където се намират въглищата, което се нарича въглищен пласт. Въздухът се изпомпва през първата ямка и въглищата се запалват, докато достигнат температури, достатъчно високи, за да се създаде въглероден диоксид, въглероден окис, водород и незначителни количества сероводород и метан. Оксидантите, въведени през първия кладенец, насочват новосъздадения синтетичен газ през втория кладенец, където той се филтрира, за да създаде чисто гориво.

Въпреки че повечето хора или не знаят за подземната газификация на въглищата, или са чували наскоро за нея, идеята съществува от известно време. Основната работа беше извършена по този процес още в края на 19 век, въпреки че повечето експерименти по това време бяха осуетени от Първата световна война и не бяха възобновени, докато Втората световна война не приключи. Повечето тестове на този процес се проведоха в Съветския съюз около 1930 г. Обаче други страни оттогава проявиха интерес към подземната газификация на въглищата. Китай е само един от тях и сега е дом на водещата операция.

САЩ също експериментираха с технологията за известно време, особено проявявайки интерес през 70-те години на миналия век поради енергийната криза по това време. Но страната стана самодоволна, когато цените на петрола внезапно се сринаха през 80-те години, като на практика спряха разследванията за подземна газификация на въглищата. Поради скока на цените на петрола и повишената загриженост за околната среда, интересът към процеса отново се засили. Неотдавнашните демонстрации в близост до град, наречен Chinchilla в Куинсланд, Австралия, показаха, че процесът е много по-полезен за околната среда от сегашния ни метод за получаване на енергия. Тези открития допринесоха за световния интерес към подземната газификация на въглищата.

Човек може да се чуди как този процес ще спести пари на потребителите. Това е прост пример за търсене и предлагане. Цените на петрола се увеличават значително, когато един от нашите основни доставчици на петрол преустанови продажбите в нашата страна или когато оборудването, което е от съществено значение за осигуряването на нефт, временно се повреди. Петролът е малко ограничен ресурс, което го прави скъп. Превръщането на природния ни ресурс от въглища в газ не само означава, че има повече от него, но процесът е по-евтин от традиционните методи за добив. Лесното транспортиране на газ също е много по-евтино от това на нефт или твърди въглища и няма отпадъци за почистване, тъй като целият процес е завършен под земята. Полученият газ се филтрира, щом попадне на открито, така че това, което виждаме, се нарича чисто гориво.

Липсата на знания сред широката общественост по отношение на подземната газификация на въглища възпрепятства прогресирането й като следващия основен източник на енергия. Всеки, който се интересува както от спестяване на пари за газ в близко бъдеще, така и от едновременно опазване на околната среда, трябва да разгледа допълнително този процес. Всички знаят, че сегашният ни начин за получаване на енергия се нуждае от преобразяване и поемането на шанс за нова техника като подземна газификация на въглища може да доведе до промяната, от която се нуждае енергийната индустрия.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta